Bygging av ny, fornybar energiproduksjon og vedlikehold av eksisterende anlegg innebærer at deler må fraktes fra et sted til et annet. Nå fører vekst i fornybar energi til økende oppdragsmengde for et transportselskap i Bergen.
– Rundt 35 prosent av omsetningen vår er innen fornybar energi. All vår vekst de siste tre årene har skyldtes at vi har fått flere oppdrag innen denne sektoren, særlig innen landbasert vind, sier Per Atle Ådland, medeier og forretningsutvikler i transportselskapet Bergen Spesial.
– Vi transporterer vindturbin-komponenter, heisekraner og utfører vedlikeholdsoppdrag over hele Norge og Sverige, sier han.
Selskapet er basert i Bergen, men har også ansatte andre steder i Norden.
– Alle våre rundt 40 ansatte er sjåfører, men noen av dem har også teknisk bakgrunn eller er utdannet mekanikere. Rundt én fjerdedel av våre ansatte jobber i dag kun med oppdrag innen vindkraft, sier Ådland.
Ifølge ham har Bergen Spesial ambisjoner om en fortsatt økende oppdragsmengde innen fornybar energi, og ønsker seg flere oppdrag i Norge i tiden fremover.
– Vi ønsker å fortsette å vokse i fornybarmarkedet som en norsk leverandør, og håper at vi snart får bygget ut mer vindkraft i Norge. Vi tar nå mange oppdrag i Sverige. Hadde vi ikke gjort dette, så ville det ikke gått rundt, sier Ådland.
Energiomstillingen fører til rask vekst for liten Karmøy-bedrift
Utbygging av mer fornybar energi gjør at kraftproduksjonen blir mer desentralisert, og dermed trenger man mer strømnett. Økt etterspørsel etter kraftledninger fører for tiden til storstilt vekst for den lille bedriften Norcable på Karmøy.
– Rundt omkring i Europa fører utbyggingen av desentralisert, fornybar energiproduksjon til at det er behov for strømnett i alle retninger. Vi har allerede rundet 100 millioner kroner i omsetning i år, og vi har kontrakter verdt 170 millioner kroner for neste år, sier Bengt Haugland, daglig leder og grunnlegger av Norcable.
– Ved starten av 2024 hadde vi 12 ansatte, og det tallet har nå økt til 32. I 2025 regner vi med å ansette ti personer til, sier Haugland. Norcable lager kraftledninger og kabelkomponenter til ulike typer kabler, og holder for tiden på med å bygge en ny fabrikk på Haugaland næringspark. Selskapet ble etablert i 2017 og har kunder både i Norge og i flere andre europeiske land. I år står kunder i Tyskland for omtrent halvparten av selskapets omsetning. Et av de største prosjektene selskapet
jobber med for tiden er en sjøkabel mellom Irland og Frankrike, som skal brukes til å
transportere strøm mellom de to landene. Selve kabelen lages av Nexans, verdens
største kabelprodusent, og Norcable bistår med komponenter til denne.
– Den svake, norske kronen gjør at våre produkter blir billige for kunder i andre land,
og det er bra for oss. Krigen i Ukraina har fått rakettfart på energiomstillingen i Europa, og nå ønsker alle å bygge ut mer fornybar energi for å redusere avhengigheten av energiimport fra Russland, sier Haugland.
– Kunder i Norge utgjorde inntil nylig kun en liten del av omsetningen vår. Men etter
at regjeringen i fjor vedtok at klima- og miljøhensyn som hovedregel må vektes med
minst 30 prosent i offentlige anskaffelser, har vi også begynt å vinne flere av Statnett sine anbud, sier han.
Kutter utslipp fra byggeplasser over hele Norge
Kverneland Energi har fornybarnæringen som største og viktigste kunde. Fra Time kommune på Jæren leverer selskapet ladeløsninger og batterier til bygge- og anleggsplasser over hele Norge.
Det gjør at lastebiler, gravemaskiner og annet tungt utstyr kan gå på strøm istedenfor
diesel, og bli utslippsfrie.
– Lynladingen vi tilbyr reduserer dieselforbruket på bygg- og anleggsplasser, og fører til kraftige utslippsreduksjoner. Rundt 80 prosent av oppdragsmengden vår er fra fornybarnæringen, sier Aksel Kverneland, daglig leder i Kverneland Energi.
Selskapet, som ble grunnlagt i 2017, har i dag 45 ansatte. De største kundene er energiselskapene Hafslund, Skagerrak Energi og Aneo.
– Vi skaper lokale arbeidsplasser, bruker kun lokal arbeidskraft og sponser fotball og kultur i nærområdet. Vi ønsker å fortsette med dette, og håper at politikerne fremover vil bli enda tøffere når det gjelder utslippskutt, sier Kverneland.
– Teknologien er moden, så det eneste som gjenstår er at politikerne gir marsjordre og krever bruk av nullutslippsløsninger på alle norske byggeplasser, sier han.