Bakgrunn
Norge trenger en betydelig økning i produksjon av fornybar energi og i kapasiteten i strømnettet i løpet av få år. Tiden det tar å få konsesjon, investere og bygge kraftverk og nett er nå en av de største barrierene for oppnåelse av energi- og klimamål. I Europa ser vi at næringsliv og industri søker seg til land med gode tiltak for å sikre kraft til konkurransedyktige priser.
Utfordringen
I dag er saksbehandlingstiden for søknader om konsesjon til ny kraftproduksjon og nytt nett svært lange, noe blant annet Energikommisjonen sier er en betydelig barriere. For vindkraft på land er behandlingstiden i snitt over fem år. For nye, store vannkraftanlegg er behandlingstiden over sju år. Nye, store kraftlinjer tar enda lenger tid (Kilde: Thema: Tiltak for raskere utbygging av mer fornybar energi i Norge). For vindkraft er kommunal aksept og koordinering av prosesser etter PBL og energiloven også sentrale utfordringer.
Løsningene
Fornybar Norge mener en langt mer effektiv konsesjonsbehandling er mulig. Det er viktig at effektiviseringene gjøres uten at det går på bekostning av kvalitet, medvirkning og legitimiteten til prosessen. Energiselskapene må selv bidra til god kvalitet og til å redusere tidsbruk i konsesjonsprosessene gjennom gode utredninger, søknader og dialog med interessenter. I tillegg må myndighetene legge til rette ved å effektivisere prosessene.
Fornybar Norge foreslår:
- Bedre samordning av prosesser etter plan- og bygningsloven og energiloven for landvind og eventuelt bakkemontert solkraft, blant annet ved at NVE koordinerer høringer og sikrer felles konsekvensutredningsprogram.
- Tillatelser etter annen sektorlovgivning fra etater som Mattilsynet, Luftfartstilsynet og Miljødirektoratet må i størst mulig samordnes med NVEs konsesjonsprosesser.
- Ivareta behovet for mer fornybar energi og nett gjennom tydelige styringssignaler fra regjeringen til etater og direktorater, slik at fornybar produksjon og nett prioriteres foran annen arealbruk.
- Behandlingen av konseptvalgutredning (KVU) i transmisjonsnettet må gjøres mer effektivt. Evalueringen av KVU-ordningen må prioriteres og kobles sammen med utarbeidelse av Statnett sine områdeplaner.
- Økt digitalisering av konsesjonsprosessen, flere forenklinger, økt bruk av hurtigspor for enkle tiltak, økt saksbehandlerkapasitet og større grad av parallelle prosesser i Energidepartementet, NVE og tiltakshaver kan bidra til at behandlingstiden kortes ned ytterligere.
- Bruk av tidsfrister for deler av konsesjonsprosessen, sammen med omforente fremdriftsplaner mellom myndigheter og tiltakshaver vil kunne bidra til raskere behandling.
- Kvaliteten på konsesjonsbehandlingen bør opprettholdes ved at myndighetene stiller krav til søknad og KU, samt veileder utviklere, kommuner og andre berørte parter.
- Behandlingen av innstillinger og klager må gis høy politisk prioritet i departementene.
Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
- Øistein Schmidt Galaaen
- Direktør produksjon og bærekraft
- oistein.galaaen@fornybarnorge.no
- 91 84 44 89
- Katrin Charlotte Lervik
- Bransjedirektør vannkraft
- katrin.lervik@fornybarnorge.no
- 91 52 05 25