Ingen konsesjon til NorthConnect nå

Publisert

Stortingsbygningen Foto: Stortinget

Stortinget har behandlet de ulike forslagene om å stoppe NorthConnect-kabelen til Skottland. Foto: Stortinget/Peter Mydske.

Stortinget har behandlet forslagene om å stoppe NorthConnect, og konkluderer med at fremtidige kabler må eies og driftes av Statnett. Nå ber de regjeringen legge frem en lovendring.

Denne uken har Stortinget behandlet de ulike forslagene fra Sp, FrP og Rødt om å stoppe NorthConnect-kabelen til Skottland. Som ventet ble det ikke flertall for å stoppe prosjektet, men et flertall for Energi- og miljøkomiteens innstilling om en lovendring som gjør at systemansvarlig (Statnett) må eie og drifte alle fremtidige kabler. 

Allerede i slutten av mars meldte Olje- og energidepartementet at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å fatte beslutning om konsesjonssøknaden til NorthConnect. Begrunnelsen var at det er behov for å høste erfaringer med de planlagte kablene under varierende forhold i det norske, nordiske og europeiske markedet. Dette gjør at debatten i Stortinget denne uken setter et foreløpig punktum for konsesjon til NorthConnect nå.  

Les også: Utsetter NorthConnect nok en gang 

– Vi har selvfølgelig merket oss at departementet understreker at de verken sier ja eller nei til prosjektet. Vi har fulgt debatten i Stortinget og har ikke grunn til å tro at alle som utgjør flertall i denne saken er prinsipielle motstandere av økt utveksling av strøm generelt, eller til Storbritannia spesielt, sier direktør for marked og kunder Toini Løvseth i Energi Norge. 

Hun påpeker at Energi Norge vil fortsette arbeide med å skape større forståelse for klima- og verdiskapingsnytten i handel med kraft og styrket utvekslingskapasitet. 

– Målet må være å skape bred forståelse for nytten av å utveksle kraft. Situasjoner som nå, hvor forberedelsene til vårflommen fører til ekstremt lave priser og det er stor risiko for at mange må la vannet flomme forbi magasinene er et tydelig tegn på denne verdien, sier Løvseth.  

For det er i perioder hvor det er svært tørt, vått, vindstille eller ekstremt mye vind, at utvekslingen av kraft har størst nytte for både klimaet, fornybarnæringen, industrien og folk flest.  

–  Muligheten for utveksling sikrer at det er kraft der det trengs, når det trengs og produsert der det kan gjøres billigst akkurat nå, avslutter Løvseth. 

Les også: Dette må du vite om NorthConnect-kabelen 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: