Fornybarnæringen trenger god finansiell krafthandel

Publisert

Tre menn som ser i kamera. foto

Knut Kroepelien fra Energi Norge, Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet og Erik Spildo fra BKK diskuterte Nasdaq-saken. Foto: Aslak Øverås.

Fredag deltok Energi Norge og kraftselskapet BKK i et møte på Stortinget om oppfølgingen av Nasdaq-saken. Deltakerne vektla behovet for en grundig granskning for å sikre fortsatt velfungerende finansiell krafthandel.

– Det er viktig at Nasdaq og myndighetene får gjennomføre en god og åpen gransking av hendelsen, før en konkluderer med tiltak. Det blir sentralt å avdekke om noe ulovlig har skjedd og dernest om risikostyringssystemene har vært tilfredsstillende. Vi har tillit til at Nasdaq vil søke å forebygge slike hendelser i fremtiden, sa direktør for marked og kunder Knut Kroepelien i Energi Norge.

Møtet ble ledet av Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik, på bakgrunn av et skriftlig spørsmål til finansministeren om oppfølging av saken tidligere i uken. Til stede var representanter for DNB, Markedskraft, kraftselskapet BKK og Energi Norge.

Les også: – Viktig å gjenreise tilliten til Nasdaq

Både Energi Norge og BKK la vekt på at finansiell krafthandel er et viktig instrument for sikring av kraftpriser frem i tid – både for kraftprodusenter, industrikunder og strømleverandører.

Viktig for kraftkommunene

– Kraftprodusentene inngår langsiktige kontrakter for deler av produksjonen, som sikring mot fall i prisene. Uten denne sikringen måtte kommunene som eier selskapene levd med store variasjoner i de årlige inntektene fra kraftselskapene. Handelen på Nasdaq er derfor viktig for å sikre verdiene til norske kraftkommuner, sa divisjonsdirektør Erik Spildo i BKK.

Kraftmarkedet kjennetegnes ved at den varen det handles med i begrenset grad kan lagres hos selger og kjøper. I tillegg kommer begrensninger i overføringskapasitet mellom land og betydelig væravhengighet. Disse forholdene gir potensielt store prisvariasjoner i de fysiske kraftmarkedene.

– Velfungerende finansmarkeder hvor det kan selges og kjøpes kraft for fremtidig levering gjennom ulike derivater (opsjoner, future- og forwardkontrakter), blir derfor særlig viktige for aktørene for å sikre posisjoner og redusere risiko over tid, påpeker Knut Kroepelien i Energi Norge.

Internasjonalt regelverk

Deltakerne i møtet kunne bekrefte at tradere som Einar Aas spiller en viktig rolle for å opprettholde likviditeten i det finansielle kraftmarkedet og dermed fastsette prisen fremover i tid.

– For at det finansielle markedet skal utvikle seg godt er vi avhengige av en god og proporsjonal risikostyring slik at likviditeten i markedet opprettholdes med mange aktører, samtidig som tilliten gjenvinnes. Dette er et internasjonalt marked og må følgelig reguleres internasjonalt, sier Kroepelien.

Finansiell krafthandel er underlagt omfattende regulering på EU-nivå. Regelverket som ble vedtatt i kjølvannet av finanskrisen i 2008, er EØS-relevant og gjennomført i Norge. Sentralt står EMIR-regelverket som omfatter krav til oppgjør av posisjoner i markedet, herunder marginkrav (finansiell risiko) og MiFID II-regelverket som regulerer selve markedet, herunder posisjonsgrenser.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: