Hvorfor svinger strømprisen så mye?

Illustrasjon: Hanne Berkaak/byHands

Etter et år med rekordlave strømpriser i 2020, har vi sett det motsatte i 2021 og 2022. Hva påvirker prisene? Og hvorfor har prisene gått opp?

Strømbørsene er markedsplassene hvor produsentene konkurrerer om å tilby strøm. Prisen varierer med hvor mye kraft vi har tilgang på og hvor mye som trengs.

Strømprisen kan påvirkes av nedbør, temperaturer og situasjonen i Europa. De høyeste prisene får vi normalt når det er lite vann til produksjon og lave temperaturer – eksempelvis på en kald vinterdag. Årsaken til at strømprisene pleier å være høyere om vinteren er at strømforbruket da er høyere, fordi folk bruker strøm til å varme opp boligene sine.

Hva skyldtes den store økningen i strømprisene i 2021?
  • En kald vinter og vår førte til høyere forbruk av strøm til oppvarming.  
  • Uvanlig lite vind og nedbør har gitt mindre "drivstoff" til kraftproduksjon. I oktober 2021 var fyllingsgraden i kraftmagasinene  15-20 prosentpoeng lavere enn normalt for årstiden. 
  • Høye strømpriser i Europa, som blant annet skyldes ekstremt dyr gass og en dobling av CO2-prisen det siste året. Dette påvirker også strømprisene her hjemme. 

Nyheter om strømpriser

  1. |

    Norge har Europas laveste strømpriser

    Norske strømpriser har ligget betydelig under resten av Europa i nærmere 20 år. Det viser tall fra de europeiske strømbørsene. Denne fordelen kommer norske strømkunder til å beholde.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Faglige spørsmål

Profilbilde Ulf Møller
Profilbilde av Aslak Øverås