Struping, eller produksjonsbegrensning, brukes som tiltak i mange land. Både statiske og dynamiske strupemetoder kan benyttes. Med statisk struping settes en maksstrøm på solcelleanleggets omformer. Hvis solcelleanlegget produserer mer effekt enn dette, vil innmatingen til strømnettet bli begrenset. I denne analysen vurderes verdien av tapt innmatet overskuddsproduksjon ved statisk struping.
Figuren viser simulert produksjon fra, forbruk og innmatet effekt en kunde med solcelleanlegg. Den svarte stiplede linjen er maksimal innmating som strømnettet i det området tåler uten tiltak.
Simulering av produksjon hos hver plusskunde
I denne analysen har vi beregnet tapt produksjon gitt at solcelleanlegg hos plusskunden blir strupet basert på maks innmating fra PQA-rapportens resultater. Ettersom størrelse på hovedsikring og takareal er begrensende faktorer på hvor stort anlegg kunden kan installere, er det gjort antakelser for å estimere maksimal anleggsstørrelse hos kundene.
Utenom bondegårdene i Grisgrendt 1-modellen antas det at resten av kundene i de fire modellene er husholdninger. Simuleringene av produksjon er forenklet til kun husholdninger i Grisgrendt 1. I Rekkehusmodellen antas en solcelleanleggsstørrelse på 9 kWp hos alle kundene. I de resterende nettmodellene antas det fordeling på 60% og 40% på små og store eneboliger. Anleggstørrelsene er henholdsvis antatt å være 9 kWp og 15 kWp for små og store eneboliger.
Marginalkostnaden for å installere et større anlegg er lav og med et økende insentiv for å bli plusskunde når strømprisen er høy, kan det antas at flere utnytter mest mulig takareal. Tall fra Agder Energi Nett på plusskunder viser en økning i anleggsstørrelse hos nye plusskunder i 2022, også i husholdninger. Vurdering av anleggsstørrelse hos plusskundene er beskrevet detaljert i vedlegget.
EUs solkartprogram, PVGIS, er brukt for å simulere produksjon fra solcelleanlegg hos norske kunder, per time over et år. Vær og radiasjonsdata fra Fredrikstad har blitt brukt for analysen.
Verdi av tapt produksjon
For å estimere verdien av tapt produksjon per time er strømprisene i spot-markedet fra 2019 for gjeldende time i gjeldende prisområde brukt. Dette er et forenklet estimat av verdien for kunden, da den tapte egenproduksjonen kunne vært lagret og bidratt til å redusere nettleie og avgifter for plusskunden.
Egenforbruk hos kunden
Noe av produksjonen går til egenforbruk hos kunden. For å estimere innmating på strømnettet er forbruket hos kunden trukket fra produsert effekt fra solcelleanlegget. Forbruket hos kundene er basert på forbruksprofiler fra forskningsprosjektet ProAktiv. I dette ligger en iboende unøyaktighet, men anses å skape noe mer realisme i analysen.
Batteri for peak-shaving
Kostnad for litium-ionbatterier er brukt, ettersom denne batteritypen synes mest populær som følge av høy energitetthet, lang levetid og tilfredsstillende lade/utlade hastighet (C-rate). Nødvendig lagringskapasitet hos hver kunde er basert på det døgnet i året med mestoverskuddsproduksjon, som ikke kan mates inn i strømnettet. Kostnad for batteriene er basert på statistikk på kostnad per kWh i 2020.