– Høsten er her og været er blitt kaldere. Folk bruker derfor mer strøm på oppvarming, og det har gjort at strømforbruket har steget betydelig fra august til september over hele Norge, sier Bård Standal, nestleder i Fornybar Norge.
– Strømregningene pleier å stige utover høsten og vinteren når strømforbruket øker. Høyere etterspørsel etter strøm fører som regel også til at strømprisene stiger, og det har skjedd også nå. Resultatet er at husholdninger over hele Norge vil få høyere strømregninger for september enn de fikk for august, sier Standal.
Strømforbruket til en gjennomsnittshusholdning økte fra august til september med mellom 10 og 24 prosent i alle de fem norske strømprisområdene, viser tall fra Elhub.
I fire av de fem prisområdene vil husholdninger med et gjennomsnittlig strømforbruk få en strømregning for september som er på mellom ca. 800-1000 kr. Det er en økning fra rundt 650-750 kr for august.
For husholdninger i NO2 – Sørvest-Norge, som strekker seg fra Horten i øst og til Hardangerfjorden i nord, vil september-regningen bli rundt 1200 kr. Det er om lag 70 kroner mer enn regningen for august.
Om strømprisindeksen
Fornybar Norges strømprisindeks viser hva en gjennomsnittlig husholdning i hvert av de fem norske prisområdene må regne med å betale i strømregning for forrige måned, inkludert skatter og avgifter, og etter at eventuell strømstøtte er blitt trukket fra. Indeksen viser også hvordan forrige måneds strømregning var sammenliknet med måneden før og samme måned året før.
Regnestykket er basert på faktiske priser og forbruk i de fem prisområdene, samt nettleie og avgifter. For strømpris er det tatt utgangspunkt i en vanlig spotprisavtale med et påslag på 5 øre/kWh og 40 kroner i fast månedsbeløp. Tallene er innhentet fra Nord Pool, Elhub og nettselskapene.
Hensikten med strømprisindeksen er å gi norske strømkunder en bedre innsikt i hvordan strømprisene utvikler seg over tid, hva som påvirker prisene og hvordan strømregningen er sammensatt.
Lave regninger, til tross for økning fra i fjor
Strømregningene for september er også høyere enn for samme måned i fjor. Da kunne husholdninger over store deler av Norge glede seg over usedvanlig billig strøm som følge av at ekstremværet Hans hadde ført til rekordhøy vannkraftproduksjon og historisk lave strømpriser i Sør-Norge.
Sammenliknet med ekstremårene 2021 og 2022 er strømregningene for september svært lave. I NO1 – Sørøst-Norge og i NO5 – Vest-Norge er strømregningene over 40 prosent lavere enn for samme måned de to årene.
I NO2 – Sørvest-Norge, NO3 – Midt-Norge og NO4 – Nord-Norge er nedgangen fra september 2021 og 2022 på rundt 20-30 prosent.
Kaldere vær
I Oslo falt gjennomsnittstemperaturen fra august til september med 3 grader til 13,2 grader, ifølge værstatistikk fra Norsk klimaservicesenter. I Tromsø falt snittemperaturen med over 5 grader til 10,4 grader, mens i Bergen gikk den ned med over 2 grader til 12,9 grader.
Det var likevel en usedvanlig varm september. Særlig starten på måneden var varm, med temperaturer på fire grader over normalen på landsbasis den første uken.
En kald avslutning gjør imidlertid at gjennomsnittstemperaturen for hele september endte på 1,4 grader over normalen, ifølge Meteorologisk institutt.
Lavere strømpriser enn de siste fire årene
Høyere strømforbruk grunnet lavere temperaturer gjorde at strømprisene steg forrige måned i fire av de fem norske prisområdene.
I snitt kostet strømmen i de sørnorske prisområdene NO1 og NO3 mellom 19-21/kWh i september, sammenliknet med rundt 13 øre/kWh i august. I Midt-Norge og Nord-Norge kostet strømmen rundt 15 øre/kWh forrige måned, opp fra 13 øre/kWh i august.
I det sørnorske prisområdet NO2 derimot, sank strømprisene i september til 45 øre/kWh, en nedgang fra 48 øre/kWh i august.
Strømprisene i september var likevel lave sammenliknet med hva vi har vært vant til de siste fire årene. I NO1 var faktisk strømprisen forrige måned også lavere enn i hele perioden fra september 2016 til februar 2020, ifølge Europower.
Fulle vannmagasiner i Sør-Norge
Hovedårsaken til at strømprisene holdt seg lave i september var høy vannkraftproduksjon, høy magasinfylling og flaskehalser i kraftoverføringen til kontinentet og Storbritannia, ifølge NVE. Fyllingsgraden i vannmagasinene i Sør-Norge er høy og har vært høy i flere måneder nå etter en snørik vinter og en våt sommer.
Ved utgangen av september, var vannmagasinene i NO1 og NO5 omtrent helt fulle, med en fyllingsgrad på henholdsvis 95,4 prosent og 89,5 prosent, viser tall fra NVE.
I Nord-Norge derimot, er vannmagasinene preget av at det har vært en tørr sommer. Ved utgangen av september var fyllingsgraden i de nordnorske vannmagasinene på 72,6 prosent, det laveste på denne tiden av året på seks år.
Strømprisene i Nord-Norge var likevel lave i september, hovedsakelig fordi det har vært høy vindkraftproduksjon i Nord-Sverige, som har ført til stor tilgang på billig, importert strøm derfra.
Dobbelt så høye priser i landene vi er koblet sammen med
I september var strømprisene helt sør i Norge, i NO2, mer enn dobbelt så høye som i de to nærliggende prisområdene NO1 og NO5.
Fra NO2 går det strømkabler til Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Det gjør at strømprisene i NO2 i større grad enn resten av Sør-Norge blir påvirket av spotprisene nedover på kontinentet.
Til tross for dette, var strømprisene i de landene nedover på kontinentet som vi har strømkabler til – Storbritannia, Tyskland, Nederland og Danmark – omtrent dobbelt så høye i september som prisene i NO2.
NO1 – Sørøst-Norge
En gjennomsnittlig husholdning i NO1 – det prisområdet Oslo befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for september som ligger på rundt 790 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.
Det er 42 prosent høyere enn i september i fjor, og en oppgang på 26 prosent fra august. Økningen skyldes at både strømforbruket og strømprisene har økt.
I NO1 endte den gjennomsnittlige spotprisen i september på 21 øre/kWh. Det var en oppgang fra 13 øre/kWh i august, og fra rekordlave 1,1 øre/kWh i september i fjor, da ekstremværet Hans førte til prisras på kraftbørsen.
September ble en våt og mild måned i hovedstaden, med nesten 30 prosent mer nedbør enn normalt for årstiden, viser værdata fra værstasjonen på Blindern. Gjennomsnittstemperaturen i september lå på 13,2 grader, én grad varmere enn normalt.
En gjennomsnittlig husholdning i NO1 brukte i september ca. 790 kWh med strøm. Det var 15 prosent mer enn måneden før, og 7 prosent mer enn i september 2023, viser tall fra Elhub.
NO2 – Sørvest-Norge
En gjennomsnittlig husholdning i NO2 – det prisområdet Kristiansand befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for september som ligger på rundt 1170 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.
Det er 5 prosent høyere enn regningen for september i fjor, og en oppgang på 6 prosent fra august. Økningen i strømregningen skyldes at strømforbruket forrige måned var høyere enn i august, og også høyere enn i september i fjor.
Strømprisene i NO2 har beveget seg i motsatt retning, og var i september lavere enn i både august og i september i fjor. I NO2 endte den gjennomsnittlige spotprisen forrige måned på 45 øre/kWh. Det var en nedgang fra 48 øre/kWh i august, og fra 58 øre/kWh i september i fjor.
Det ble en mild og tørr september på Sørlandet. Ved Kjevik lufthavn utenfor Kristiansand kom det nesten 40 prosent mindre nedbør enn normalt i september. Snittemperaturen lå på 13,5 grader, over én grad over normalen for måneden.
En gjennomsnittlig husholdning i NO2 brukte i september ca. 810 kWh med strøm. Det var 11 prosent mer enn måneden før, og 9 prosent mer enn i september 2023, viser tall fra Elhub.
NO3 – Midt-Norge
En gjennomsnittlig husholdning i NO3 – det prisområdet Trondheim befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for september som ligger på rundt 980 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.
Det er en oppgang på 44 prosent fra september i fjor, og på 31 prosent fra august. Oppgangen skyldes at både strømforbruket og strømprisene har steget.
I NO3 endte den gjennomsnittlige spotprisen i september på 15 øre/kWh. Det var en oppgang fra 13 øre/kWh i august, og fra 10 øre/kWh i september i fjor.
Ved Lade målestasjon i Trondheim var været omtrent som normalt for årstiden i september. Snittemperaturen lå på 11,6 grader.
En gjennomsnittlig husholdning i NO3 brukte i september ca. 920 kWh med strøm. Det var 17 prosent mer enn måneden før, og 4 prosent mer enn i september 2023, viser tall fra Elhub.
NO4 – Nord-Norge
En gjennomsnittlig husholdning i NO4 – det prisområdet Tromsø befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for september som ligger på rundt 960 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter. Det er en oppgang på 16 prosent fra september i fjor, og på 43 prosent fra august.
Husholdninger i Finnmark og de delene av Troms som er unntatt el-avgift kan imidlertid forvente en regning som er 195 kr lavere. Strømregningen for en gjennomsnittshusholdning her blir derfor på rundt 760 kr.
Oppgangen i strømregningen fra august til september og fra september i fjor til september i år skyldes at både strømforbruket og strømprisene har steget.
I NO4 endte den gjennomsnittlige spotprisen i september på 15 øre/kWh. Det var en oppgang fra 13 øre/kWh måneden før, og fra 10 øre/kWh i september 2023.
I Tromsø var det usedvanlig varmt og tørt vær i september. Gjennomsnittstemperaturen lå på 10,4 grader, nesten tre grader varmere enn normalt, mens nedbørsmengdene var på under 80 prosent av normalen.
En gjennomsnittlig husholdning i NO4 brukte i september ca. 1180 kWh med strøm. Det var 24 prosent mer enn måneden før, men likevel 6 prosent mindre enn i september 2023, viser tall fra Elhub.
NO5 – Vest-Norge
En gjennomsnittlig husholdning i NO5 – det prisområdet Bergen befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for september som ligger på rundt 880 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.
Det er en oppgang på 42 prosent fra september i fjor, og på 17 prosent fra august. Årsaken til at strømregningen er høyere er at både strømforbruket og strømprisene har steget.
I NO5 endte den gjennomsnittlige spotprisen i september på 19 øre/kWh. Det var en oppgang fra 13 øre/kWh i august, og fra rekordlave 1,1 øre/kWh i september i fjor, da ekstremværet Hans førte til prisras på kraftbørsen.
September var en usedvanlig tørr måned i Bergen, med nedbørsmengder på rundt 65 prosent av normalen for årstiden. Snittemperaturen lå på 12,9 grader, og omtrent i tråd med normalen, ifølge Meteorologisk institutt.
En gjennomsnittlig husholdning i NO5 brukte i september ca. 850 kWh med strøm. Det var 10 prosent mer enn måneden før, og 5 prosent mer enn i september 2023, viser tall fra Elhub.