Havvind bør bygges på naturens premisser

Publisert

Burbo Bank havvindpark

Burbo Bank havvindpark. Foto: Paul Langrock / Ørsted

Miljøkriterier bør inkluderes i havvindutlysninger for å sørge for at havvind blir bygget på naturens premisser. Det er blant anbefalingene til en ny rapport, som Fornybar Norge har vært med på å gi innspill til.  

 

Organisasjonen deltar nå i et europeisk initiativ som jobber for at havvind skal bli utviklet på en så miljøvennlig måte som mulig. Initiativet går under navnet Offshore Coalition for Energy and Nature (OCEaN), og her jobber medlemmene sammen for å utvikle og dele beste praksis for utbygging av havvind på en måte som spiller på lag med naturen og dyrelivet i havet. 

– Å bygge ut havvind er helt nødvendig for at både Norge og Europa skal nå sine klimamål og sørge for konkurransedyktige strømpriser til næringsliv og husholdninger. Men utbyggingen må skje på naturens premisser og på en måte som tar hensyn til dyrelivet og økosystemene i havet, sier Øistein Schmidt Galaaen, direktør for produksjon og bærekraft i Fornybar Norge. 

– Sammen med de andre medlemmene i OCEaN har vi derfor vært med på å utvikle konkrete anbefalinger til hvordan utbyggingen av havvind kan foregå på en mest mulig miljøvennlig måte, sier han. 

Beste praksis 

Anbefalingene ble nylig publisert av OCEaN i en ny rapport, og er basert på erfaringer og beste praksis fra medlemmene.  

– En av anbefalingene er at miljøkriterier bør inkluderes i havvindutlysninger, for å sikre at utbyggerne designer og planlegger prosjekter som kan gjennomføres slik at avtrykket i naturen blir minimalt, sier Galaaen.  

– Rapporten inneholder også konkrete eksempler på miljøvennlige løsninger som kunstige rev, "boblegardiner" for å minimere støy og dermed forhindre at havpattedyr blir plaget i byggefasen, og praktiske grep for å unngå eller minimere negative virkninger av sjøfartøy under utbygging og drift, sier han.  

Fornybar Norge deltar i OCEaN-initiativet sammen med miljøorganisasjoner, havvindselskaper, vindkraftorganisasjoner og nettoperatører fra hele Europa, som for eksempel WWF, Birdlife Europe, Statnett, Ørsted og Wind Europe.  

Regionalt samarbeid og arealplanlegging bør styrkes 

OCEaN anbefaler i en fersk erklæring at landene rundt Nordsjøen også utvikler arealplaner over havområdene for å legge til rette for miljøvennlig havvindutbygging, følger opp verne- og restaureringsforpliktelser for disse områdene, og styrker det regionale samarbeidet rundt dette.  

Fornybar Norge håper at norske myndigheter vil følge disse anbefalingene.  

– Vi ser et veldig politisk moment for å nå miljø- og energimål gjennom havvindutbygging i Nordsjøen. For Norges del er det avgjørende at vi henger med i svingene, deltar på arenaer for samarbeid og lar oss inspirere av hvordan for eksempel miljøkrav i havvindkonkurranser kan bidra til en bærekraftig utbygging, sier Galaaen. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Øistein Schmidt Galaaen
Profilbilde Jon Evang.