– Områdeforslaget legger til rette for fremdrift i den norske havvindsatsingen, og åpner for en diskusjon om havvind langs hele kysten. Norge kan nå fortere få på plass mer av den rene energien vi sårt trenger, sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.
Hun påpeker at arealet som i dag er identifisert er langt mer enn det den norske havvindsatsingen vil kreve, men at det legger et godt grunnlag for arbeidet videre. Hun understreker at Fornybar Norge nå vil sette seg grundigere inn i forslaget.
– Forslaget til direktoratsgruppen er omfattende, og vi vil ikke trenge i nærheten av dette arealet for å bygge 30 GW. Men dette er et utgangspunkt for en god og kunnskapsbasert diskusjon om hvilke områder vi skal gå videre med, sier Haga.
Vil velge områder med minst konflikt
Fornybar Norge har gått sammen med blant annet Fiskebåt, Fiskarlaget, WWF og Havforskningsinstituttet om at en skal forsøke å unngå områder som kan ha vesentlige negative natur- og miljøkonsekvenser, og som berører viktige fiskeri- og gyteområder.
– Det er utrolig viktig at vi velger ut de områdene som er best egnet og har minst konflikt. Bare da kan den norske havvindsatsingen både sikre ren energi og ivareta viktige miljø- og fiskerihensyn, sier Haga.
Fornybar Norge er nå opptatt av at havvindnæringen får forutsigbare og stabile rammer i tiden fremover.
– Jeg vil understreke viktigheten av at det kommer på plass en plan for stegvis videre utbygging på norsk sokkel. Det er helt nødvendig for at norsk leverandørindustri skal satse i stor skala. Et steg i den prosessen vil være å sette et konkret norsk havvindmål for 2030, slik landene rundt oss har gjort. Vi foreslår et mål i størrelsesorden 8,5 GW, sier Haga.