Utsetter havvindfrist – men beholder fremdriften

Publisert

Illustrasjon av havvindmøller over og under vann.

Foto: Equinor

Regjeringen utsetter fristen for prekvalifisering på Sørlige Norsjø II med fire uker. Det er i tråd med innspill fra Fornybar Norge og vil bidra til at flere aktører får mulighet til å delta i den første store havvindkonkurransen på norsk sokkel.

Fristen fra Olje- og energidepartementet var opprinnelig satt til 4. august 2023. Men flere forhold av betydning for konkurransen er kommet sent på plass, og flere aktører har behov for noe mer tid til å forberede prosjektet i en krevende markedssituasjon.

– Vi mener myndighetene må få mulighet til å vurdere de mange innspillene og spørsmålene som er kommet inn, og gi avklaringer til aktørene før prekvalifisering. Noen av aktørene trenger også mer tid og snur hver stein for å rigge prosjektene i et krevende marked. Selv om fristen nå utsettes, må auksjon og tildeling kunne gjennomføres før årsskiftet og i tråd med opprinnelig plan, sier administrerende direktør Åslaug Haga i Fornybar Norge.

Fornybar Norge deler regjeringens ambisjoner for havvind og ønsket om å komme i gang med utbyggingen så raskt som mulig. Regjeringens uttalte mål er at seks til åtte konsortier skal kunne prekvalifiseres til å delta i den første auksjonen på Sørlige Nordsjø II.

– Det er avgjørende å sikre et mangfold av aktører i havvindnæringen, samt god og reell konkurranse mellom et spekter av selskaper. Dette handler også om å legge til rette for norsk leverandørindustri. Fra petroleumssektoren vet vi at aktørmangfold har tjent norsk sokkel godt og bidratt til både innovasjon og kostnadsreduksjoner, påpeker Haga.

Departementets opprinnelige tidsplan innebærer at detaljerte auksjonsregler skal være på plass i august-september og at prekvalifiseringen skal være fullført i løpet av oktober.  

– Fornybar Norge ønsker en konkret og forpliktende dato for når aktørene kan vente vedtak om prekvalifisering. Tidsskjemaet er svært stramt og mye må på plass i år for at forberedende undersøkelser skal kunne starte i Nordsjøen neste sommer, sier Haga.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Øistein Schmidt Galaaen