Norge er best i verden for kraftkrevende industri

Publisert

 To menn arbeider i Hydro aluminium sin fabrikkhall. Foto

CO2-kompensasjonsordningen, lave nettkostnader og kraftoverskuddet vårt er ifølge undersøkelsen noen av årsakene til at Norge har svært konkurransedyktige energikostnader for kraftintensiv industri. Illustrasjonsfoto: Hydro/Marius Motrøen.

Mye fornybar energi, lave kraftkostnader og forutsigbarhet i form av god tilgang på langsiktige fastpriskontrakter for strøm gjør at Norge er verdens beste land for etablering av kraftintensiv industri, viser en ny studie.

Undersøkelsen er utført av AFRY Management Consulting på oppdrag fra Energi Norge. Den har sett på samlet strømpris, inkludert nettleie, avgifter, spotpriser og eventuelle subsidier, samt tilgangen på grønn energi og graden av risiko, for å se hvilket land det er best for ny kraftintensiv industri å etablere seg i. 

– Analysen viser at Norge er en fantastisk bra lokasjon for kraftintensiv industri! Vi har de laveste strømkostnadene, og med en fornybarandel på over 98 prosent har vi dessuten nesten bare grønn kraft, sier Toini Løvseth, direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge. 

Studien har tatt utgangspunkt i aluminiumsproduksjon, da dette er en industri som krever svært mye strøm. Den har kun sett på land som allerede har aluminiumsproduksjon, og som i tillegg har et sterkt nett og god forsyningssikkerhet slik at det er liten sannsynlighet for produksjonsstans som en følge av strømbrudd.  

Det er derfor kun Norge, Island, Spania, Brasil og De forente arabiske emirater som er blitt inkludert i denne analysen, samt provinsen Québec i Canada. 

CO2-kompensasjon 

– I Norge er aluminiumsprodusenter fritatt fra de fleste strømavgifter, og de nyter også godt av CO2-kompensasjon, noe som bidrar til at strømkostnadene deres blir enda lavere enn det de ellers ville ha vært, sier Løvseth.  

CO2-kompensasjonsordningen, lave nettkostnader og kraftoverskuddet vårt er ifølge undersøkelsen noen av årsakene til at Norge har svært konkurransedyktige energikostnader for kraftintensiv industri, og til at den norske kraftprisen er lavere enn i omkringliggende markeder.  

Gjennomsnittlig samlet strømpris for aluminiumsprodusenter i Norge var ifølge analysen 21 øre/kWh i 2020. Island kommer på en andreplass med en beregnet pris på 24 øre/kWh, mens Spania kommer på sisteplass med en pris på 49 øre/kWh.

Situasjonen kan endres 

Undersøkelsen har kun sett på situasjonen i de ulike landene slik den har vært de seneste årene, og sier derfor lite om fremtidsutsiktene, ifølge Løvseth. 

– Ting kan komme til å endre seg de nærmeste årene. Med strømprisene vi har hatt i det siste, er det mange som frykter at det vil bli utfordrende for aluminiumsprodusenter i Norge å reforhandle lange fastpriskontrakter med rimelige priser, sier hun.  

Kraftbalansen i Norge er ventet å bli strammere de nærmeste årene. Vi planlegger for økt industriforbruk, men legger ikke til rette for økt strømproduksjon. Det vil legge ytterligere press på strømprisen, og kan gjøre det mindre attraktivt for kraftintensiv industri å være her, ifølge Løvseth.  

De nærmeste årene planlegger i tillegg Statnett å gjennomføre store investeringer i transmisjonsnettet. Det kan føre til en økning i nettleien også for kraftintensiv industri, dersom vi ikke lykkes med å holde kostnadene så lave som mulig og fordele dem fornuftig. 

– For å motvirke at strømkostnadene vil øke de nærmeste årene, er Norge nødt til å bygge ut mer fornybar energi. Om man vil satse på grønn industri, må man også satse på økt produksjon av fornybar strøm, sier Løvseth. 

– Hvis vi sørger for at man får investere i ny fornybar kraftproduksjon fremover, og holder nett- og kraftkostnadene nede, så kommer Norge til å fortsette å være et kjempebra land å etablere seg i for kraftkrevende industri, sier hun.  

– Og vi må selvfølgelig fortsette med å kompensere industrien for den delen av strømregningen som skyldes fossile kraftverks utgifter til utslippskvoter for CO2. Det er en avgjørende rammebetingelse for norsk industri som med dagens kvotepriser vil gi høye utbetalinger til denne type virksomheter framover, legger Løvseth til. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: