I 2021 ble det innført nye regler for beskatningen av vannkraftverk, som i større grad gir insentiver til utbygging og opprustning av eksisterende kraftverk. Enkelt forklart tillater det selskapene å trekke fra disse kostnadene på skatten samme år som investeringen er gjort.
Nå varsler kraftprodusentene at flere hundre nye gigawattimer er på vei inn i det norske strømnettet.
Blant selskapene som tidligere i år har kunngjort nye prosjekter er Statkraft, Eviny, Glitre Energi og Østfold Energi. Dette begrunner de med at skatteendringen og nye prisforventninger gjorde flere prosjekter lønnsomme.
I juni varslet Statkraft at de har mål om å starte minst fem større vannkraftprosjekter innen 2030. Blant annet har selskapet annonsert søknad om å utvide kraftstasjonen Mauranger fra 250 til 880 MW, en modernisering som vil gjøre kraftverket til Norges femte største målt i effekt.
Lyse kom med varsel om at de vil investere opptil fem milliarder i opprusting og utvidelse av flere kraftverk. Hafslund Eco har åpnet Mork kraftverk i Lærdal, som en del av en ny større vannkraftsatsing.
NVE har mottatt følgende søknader siden skattesystemet ble endret:
- Syrtveitsfossen kraftverk i Otravassdraget
- Svartisdal kraftverk i Rana kommune
- Mauranger 2 i Kvinnherad
- Randselva kraftverk i Tyrifjorden
Direktoratet forventer at antall søknader vil øke betydelig fremover.
– Nå går tydeligvis selskapene gjennom gamle ringpermer og tar fram minnebrikkene for utbyggingsprosjekter som tidligere var ulønnsomme. Kraftselskapene flagger overfor oss at konsesjonssøknadene vil komme, og det vil bli mange, sier NVE-direktør Kjetil Lund til Stavanger Aftenblad.
Energi Norge vektlegger behovet for stabile rammevilkår.
– For at utviklingen skal fortsette, og flere nye prosjekter skal settes i gang, er langsiktige og stabile forhold viktig. Utbyggere må vite at grunnlaget for en investering ikke endrer seg fra i dag til i morgen, slik at en kan tenke langt frem i tid når en skal bygge mer kraft. Bransjen jobber på spreng med å få flere prosjekter på bena i tillit til at skatteendringene ligger fast, sier er Eivind Heløe, direktør for fornybar og miljø i Energi Norge.
NVE anslo i 2020 at det realistiske potensialet for mer norsk vannkraft var på 22,7 TWh.