Det er konklusjonen til en ny analyse som ingeniørselskapet Sweco har utført på oppdrag for Energi Norge. Ifølge den kan det ta hele ti år fra arealtildelingen for området som er tiltenkt havvind på Sørlige Nordsjø II er fullført, og frem til de første 1500 MW med vindkraft som skal bygges der er i drift.
– Regjeringen legger nå opp til at areal ikke skal tildeles før tidligst neste år. Da sier det seg selv at det må kraftfulle tiltak til dersom Norge skal klare å få noe havvind av betydning innen 2030, sier Eivind Heløe, direktør for fornybar og miljø i Energi Norge.
Selv om arealtildelingen skulle bli fullført allerede nå til sommeren, vil utviklingen av det første utbyggingstrinnet neppe bli ferdig før våren 2032, viser analysen.
Nøyaktig når tildelingen av areal vil bli foretatt er foreløpig ikke kjent. Myndighetene jobber for tiden med å utarbeide en auksjonsmodell for tildelingen, og har som mål at denne skal bli klar i løpet av året.
Kan bli utfordrende å få tak i utstyr
Tempoet på utbyggingen av havvind er ventet å øke betraktelig verden over de neste årene. Rundt 2030 kan det derfor bli utfordrende å sørge for at installasjonsfartøy, turbiner og annet nødvendig utstyr og materiell er tilgjengelig til rett tid, ifølge analysen.
– Bygging av havvindparker er et komplisert lagarbeid der leverandører av utstyr og tjenester må jobbe sammen og koordinert. Alt må være timet, tilrettelagt og bestilt i god tid. Hvis myndighetsprosessene ikke er forutsigbare med tanke på når det kan bygges, blir dette puslespillet svært utfordrende, og forsinkelser kan oppstå, sier Heløe.
– For eksempel finnes det i dag kun to turbinprodusenter i det europeiske markedet som leverer så store turbiner som de som er planlagt installert på Sørlige Nordsjø. Det betyr at når det skal bygges veldig mye havvind i Europa, må vi regne med at turbinene må bestilles flere år før byggestart, legger han til.
Bør foreta miljøundersøkelser i sommer
Det er mange prosesser som vil måtte gjennomføres før de første vindturbinene vil være på plass. Blant annet konsekvensutredninger, miljøundersøkelser, detaljplanlegging, tildeling av konsesjoner, investeringsbeslutninger og produksjon av fundamenter, kabler og turbiner.
Selve installasjonen av turbiner og fundamenter vil trolig ta to år. Men området de skal installeres i er værhardt, med mye bølger og sterk vind, og arbeidet med å få på plass turbinene kan derfor komme til å ta enda lengre tid. I tillegg må det legges sjøkabler.
– Swecos analyse viser at utvikling av havvind er noe som vil ta svært lang tid med de prosessene det er lagt opp til. Vi har ingen tid å miste dersom vi skal lykkes med det grønne skiftet og elektrifiseringen av Norge, og vi bør derfor komme i gang med å bygge ut havvind snarest, sier Heløe.
– Hvis regjeringen får gjennomført nødvendige miljøundersøkelser i sommer, og lager en effektiv og ikke minst forutsigbar konsesjonsprosess, kan mye tid vinnes. Det kan være mye å hente på å slå sammen beslutningsprosesser og i å ha en tett dialog mellom myndigheter og utbygger i prosjektutviklingsfasen, sier han.