– Vi er tilfredse med at Reguleringsmyndigheten for energi (RME) forsterker det opprinnelige forslaget sitt for regulering av Statnett. Statnetts kostander har betydning for strømkundene, og det er klart at økt fokus på kostnadseffektivitet er godt nytt for kundene, sier Kristin H. Lind, direktør for Nett og kraftsystem i Energi Norge.
Ny reguleringsmodell vedtatt
RME vedtok nylig en ny reguleringsmodell for å bestemme inntektsrammen til Statnett. Modellen innebærer at Statnetts årlige kostnader sammenliknes medot deres egne historiske kostnader. Det skal gi insentiv til kostnadseffektivitet. Hvis Statnett blir mer effektiv enn sammenlikningsgrunnlaget, gir det økt avkastning. Er de derimot mindre effektive, gir det mindre avkastning. RME innfører også en produktivitetsfaktor på 2 %, som er høyere enn det opprinnelige forslaget.
Norsk Industri og Energi Norge spilte inn at Statnett bør ha et produktivitetskrav som reflekterer kostnadseffektiviteten i energibransjen ellers.
– Vårt forlag ville gitt et enda høyere produktivitetskrav enn 2 %, men med insentivene som ligger i modellen mener vi at Statnett står overfor en bedre regulering enn tidligere.
– Vi er fornøyde med at modellen innføres allerede for inntektsrammen for 2021. Vi vil følge med fremover på hvordan den nye modellen virker, sier Vivi Mathiesen, næringspolitisk rådgiver i Energi Norge.
Elektrifisering krever nettutbygging
Elektrifiseringen med mye nytt forbruk og ny produksjon medfører betydelig nettutbygging. RME forventer at inntektsrammen til Statnett vil øke fremover som resultat av økte oppgaver. En balansert regulering er viktig for å gjennomføre dette på en god måte.
– Den nye modellen gir Statnett styrket økonomisk motivasjonen til kostnadseffektivitet og det bidrar til at nettleien øker mindre enn den ellers ville gjort. Dette er viktig for Norsk Industris medlemmer, ettersom konkurransekraften påvirkes direkte av energikostnadene og nettleien, sier Ole Børge Yttredal, avdelingsdirektør i Norsk Industri.