Produksjon
For å optimalisere energiproduksjonen må forskere, kraftprodusenter og teknologileverandører samarbeide for å finne nye og innovative måter å drifte og vedlikeholde energiproduksjonen på, både innen vann, vind, varme og sol.
For å optimalisere energiproduksjonen må forskere, kraftprodusenter og teknologileverandører samarbeide for å finne nye og innovative måter å drifte og vedlikeholde energiproduksjonen på, både innen vann, vind, varme og sol.
Prosjektet har som mål å etablere og ta i bruk kunnskap som utvikler damsikkerhet i et samfunnsoptimalt perspektiv. Prosjektet fungerer i dag som en felles arena for dialog mellom dameiere, myndigheter, rådgivere og FoU for å dele kunnskap og fremme utvikling av optimalt sikkerhetsnivå i en samfunnsøkonomisk ramme. Det fire pågående underprosjekter.
En ny teknologisk løsning for å forhindre miljøeffekter av gassovermetting nedstrøms vannkraftverk.
Hvordan bruke turbulens for å lede fisk som vandrer nedstrøms forbi kraftverkene? Dette er et kompetanseprosjekt som blir administrert under FME HydroCen, men med Energi Norge som koordinator.
InMoDam (Innovative monitoring and modelling of loads and damage processes on embankment dams) er et innovasjonsprosjekt har som mål å utvikle et praktisk utvalg av verktøy bestående av sensorer og instrumenter, digital prosessering og tilpassede metoder for å måle endringer og skader som kan oppstå når oppstrøms skråning av en fyllingsdammer som utsettes for vind, bølger og is-belasting.
Et forskningsprosjekt som skal ivareta god balanse mellom lokalt miljø og den regulerbare vannkraften får 5,7 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet. Energi Norge er ansvarlig og skal administrere prosjektet.
SmartKraft skal teste og implementere verktøy som digitale tvillinger og kunstig intelligens for bedre tilstandsovervåking, prediktivt vedlikehold og optimalisert drift. Teknologiene vil spille en viktig rolle i overgangen til lavutslippssamfunnet om de tas i bruk.
Hovedmålet med prosjektet, som ble avsluttet sommeren 2018, var å komme fram til et robust vitenskapelig grunnlag for å kunne revidere dagens retningslinjer for flomestimering i Norge. Sluttrapport er nå tilgjengelig for nedlasting.
HiFrancis was born out of the need for further knowledge regarding a series of Francis turbine failures in the national grid. In the current market, turbines are operating at off-design operational conditions, and the industry is facing problems with both newly installed and old Francis units. The main problem is crack formation in the turbine runner, caused by pressure fluctuations.
MonitorX var et forskningsprosjekt med mål om å utvikle modeller for optimal levetidsutnyttelse av vannkraftanlegg, basert på overvåking av teknisk tilstand og risiko. Resultatene fra prosjektet finner du på denne siden.
Det er behov for bedre innsikt i hvilke tiltak som er effektive i å redusere eventuelle negative påvirkninger på fugler ved vindkraftverk. Dette prosjektet fortsetter arbeidet gjort i forskningsprosjektet BirdWind og litteraturgjennomgangen utført som forprosjekt til INTACT.