Prosjektbeskrivelse/ bakgrunn
Prosjektet "Damsikkerhet i et helhetlig perspektiv" (DSHP) er i regi av 30 produksjonsselskaper i bransjen. Prosjektet har som mål å etablere og ta i bruk kunnskap som utvikler damsikkerhet i et samfunnsoptimalt perspektiv. Arbeidet i de ulike delprosjektene har bestått i innsamling av bakgrunnsdata og gjennomføring av diverse beregninger/analyser samt rapportskriving. En viktig forutsetning for prosjekter er at myndighetene deltari styringen og i arbeidet. NVE deltar med 2 observatører i styringsgruppen, i tillegg til at NVE deltar i prosjektgruppe 1 og 3. Samtaler mellom Fornybar Norge og NVE har ledet til en enighet om at et samarbeid innen damsikkerhet bør kunne utvikles videre innenfor følgende 3 områder:
Kunnskap
Tekniske og konstruksjonsmessige krav til en dam/vannvei og anleggets tekniske tilstand er avgjørende for investeringsnivået ved nybygging og ombygging/fornyelse. Prosjektet skal kartlegge hva som foreligger av kunnskap og forskningsresultater innenfor tekniske egenskaper ved dammene. Kartleggingen har som siktemål å avdekke hvor det er usikkerhet knyttet til kravsnivået, for eksempel hvor mye trykk og last en bestemt type konstruksjon tåler osv. Kartlegging skal også avdekke på hvilke områder vi mangler nødvendig kunnskap. En felles forståelse av de ulike risikomomentene og på hvilke faglige områder det eksisterer kunnskapshull, vil danne grunnlag for hvordan forskningsprosjekter og ressursinnsats kan prioriteres videre i fellesskap.
Økonomi
Det skal investeres flere milliarder kroner i opprusting av dammer de kommende årene. Det er interessant å se nærmere på om dameier har tilstrekkelige insentiver til å foreta nødvendig vedlikehold og opprustning av dammer, både sett ut fra et samfunnsøkonomisk og et bedriftsøkonomisk perspektiv. Det gjøres en gjennomgang av dagens økonomiske rammebetingelser, herunder skatter og avgifter.
Risikovurdering
Hvordan gjøres risikovurdering av dammer i dag? Hvordan bør risikovurderinger benyttes? Det foretas en gjennomgang av status og praksis for bruk av risikovurderinger i Norge og andre land (ICOLD), og en vurdering av hva som eventuelt er hensiktsmessig formål, innhold og nivå på risikovurderinger fremover.
Arbeidet innenfor disse tre områdene er i hovedsak utført, og prosjektet bør nå være istand til å spille inn (grunnlag for) faglige endringer i NVEs regelverk og retningslinjer.
Revidering av damforskriften
NVEs nedsatte prosjektgruppe for vurdering av en revisjon av gjeldene damsikkerhetsforskrift og tilhørende retningslinjer/veiledere vil konkludere 1. oktober 2024. Mye av det nedlagte arbeidet som er utført i DSHP vil kunne benyttes for å underbygge justeringer i dagens regelverk.