Nett: Samordnet spenningsregulering i distribusjonsnett (SamReg)
Prosjektet skal hjelpe nettselskapene å ta i bruk spenningsregulering som alternativ til nettforsterkning for å redusere investeringsbehovet i distribusjonsnettet.
Prosjektet skal hjelpe nettselskapene å ta i bruk spenningsregulering som alternativ til nettforsterkning for å redusere investeringsbehovet i distribusjonsnettet.
Eier: Energi Norge
Type prosjekt og program: Innovasjonsprosjekt finansiert av partnere
Utførende: SINTEF Energi
Deltakere: Elvia, HelgelandKraft Nett, Jæren Everk, Lyse Elnett, Mørenett, Tensio TN, Tensio TS, Skagerak Nett.
Varighet: 2017-2020
Budsjett: 7 millioner kroner
Status: Pågående
Videreutvikle dagens nettplanleggingsmetodikk til å inkludere vurdering og implementering av spenningsreguleringstiltak, for å redusere drifts og investeringskostnader i HV-, MV- og LV-distribusjonsnett.
Mange nettselskap har erfaringer med økt effektforbruk og nye effektkrevende laster, samt tilknytning av distribuert produksjon i høyspent og lavspent distribusjonsnett. Dette fører til pressede spenningsmarginer i tilknytningspunktene til kundene. Å løse disse utfordringene med tradisjonell nettforsterkning vil bli svært dyrt. NVE har beregnet investeringsbehovet i regionalt og lokalt distribusjonsnett i perioden 2014-2023 tl 60 mrd. kroner. Spenningsregulering kan i mange tilfeller være et billigere alternativ enn tradisjonell nettforsterkning, ettersom det er spenningsmarginene i tilknytningspunktene som setter begrensninger for effekten i det meste av distribusjonsnettets lengde. Lønnsomheten av ulike spenningsreguleringstiltak er ofte svært casespesifikk. God planlegging og systemforståelse avdekker lønnsomme case, men i dag mangler en enkel og verifisert metodikk nettselskap kan bruke.
Forbedret planleggingsmetodikk implementert i Håndbok Spenningskvalitet og eventuelt koordinert oppdatering av Planboka.
Prosjektinternt notat med ulike caserbeskrivelser og nettkarakteristika.
Det er modellert to caser som er basert på ekte case fra norske distribusjonsnett.
Case 1: Lavspenning distribusjonsnett med lave spenninger mot enden av radialene
Case 2: Høyspenning distribusjonsnett med distribuert produksjon (småkraftverk) tilknyttet én radial og høy last langs en annen radial
For hvert case er det simulert for ulike scenarier som viser bruken av forskjellige spenningsregulatorer og reguleringsstrategier. I tillegg er det utført test av kombinasjon av forskjellige spenningsregulatorer i Smartgridlaben. Resultatene viser at samordnet spenningregulering kan være et alternativ til nettforsterkning, men at samordning av ulike parametere er viktig.
Brukermøte Spenningskvalitet, oktober 2020 (kommer i kurskalender for 4. kvartal 2020)
Håndbok Spenningskvalitet- Versjon 4 (ny digital versjon)