VTF Temadag om Betongdammer
Velkommen til Vassdragsteknisk Forums årlige temadag. Vi vil denne gangen belyse tema betongteknologi, betongdammer og øvrige betongkonstruksjoner i vannveien. Fagdagen arrangeres i samarbeid med VTFs styre og dameierne.
Energi Norge arrangerer Damsikkerhet I og Damsikkerhet III som er obligatoriske for henholdsvis tilsynspersonell og ledere i henhold til vassdragslovgivningen. Se mer informasjon om kursene her.
Det stilles faglige kvalifikasjonskrav til flere roller for arbeid med damsikkerhet. Dette er gitt i Damsikkerhetsforskriften, DSF. Kompetansekravene gjelder for leder, vassdragsteknisk ansvarlig, tilsynspersonell for dammer, rør og andre vassdragsanlegg i konsekvensklasse 1-4. Det stilles også kvalifikasjonskrav til fagansvarlige samt utførende foretak, anleggsleder og kontrollør. NVE har beskrevet kvalifikasjonskrav- og godkjenning her.
Kurset gjennomgår regelverket for damsikkerhet, herunder internkontroll og beredskapsplaner for vassdragsanlegg, samt hydrologi, flommer og flomløp, betong-, mur- og fyllingsdammer. Videre behandles temaene luker, ventiler, porter, grinder og rør, samt faremomenter og sikringstiltak ved anlegg i vassdrag. En praktisk befaring gjennomføres på kursets nest siste dag.
Damsikkerhetsforskriften stiller krav om at tilsynspersonell skal ha gjennomgått spesifikk teoretisk opplæring. Dette kravet oppfylles gjennom bestått eksamen i kurset Damsikkerhet I.
Målgruppe: Vassdragsteknisk ansvarlige (VTA) og annet tilsynspersonell. Kurset anbefales også for ledere og andre som har nytte av å forstå vesentlige sikkerhetsutfordringer ved drift av vannkraftanlegg.
Kursbeskrivelse: Kurset starter med en gjennomgang av aktuelt regelverk og en introduksjon til utfordringer med flommer og flomberegninger. Videre får du kunnskap om betongdammer og betongteknologi. Eldre damtyper som mur- og tredammer blir også behandlet. En hel dag er dedikert fyllingsdammer. Der inngår også tilsyn og oppfølging av dammer. Tappe- og stengeorganer inngår i kursets siste del. Undervisningen består av forelesninger, gruppeoppgaver, befaring og avsluttes med skriftlig eksamen.
Arrangør: Energi Norge AS
Damsikkerhet II (VM6001) gir kursdeltagerne et grunnlag for å vurdere sikkerheten av damanlegg i planleggings-, bygge- og driftsfase. NVE har godkjent kurset som dekkende for spesifikk teoretisk opplæring som kreves av vassdragsteknisk ansvarlige (VTA) i klasse 2, 3 og 4 i tråd med forskrift om sikkerhet ved vassdragsanlegg (2010). Kurset er utarbeidet i samråd med NVE og Energi Norge.
Målgruppe: Vassdragsteknisk ansvarlige (VTA), rådgivere, ingeniører og andre som arbeider med damsikkerhet.
Kursbeskrivelse: I første kursuke gis det en innføring i en del grunnleggende damsikkerhetstema; generell hydrologi og flomberegninger, laster og dimensjonering, ingeniørgeologi, hydraulikk for flomløp og tappeløp samt luker, ventiler og trykkrør.
I andre kursuke er det størst fokus på utforming, prosjektering, utførelse, drift og vedlikehold av forskjellige typer betong- og fyllingsdammer. Det foreleses også om mur- og tredammer. Sikkerhet, beredskap, tilsynsopplegg og formelle forhold som lover, forskrifter og internkontroll belyses i løpet av kurset.
Arrangør: Institutt for bygg- og miljøteknikk. Kurset er utarbeidet i samråd med NVE og Energi Norge.
Les mer om kurset på NTNU Videre sine sider.
Kurset behandler damsikkerhet og vassdragsjuridiske spørsmål knyttet til erstatningskrav og forsikring. I tillegg berøres beredskapsplaner, dilemmaer ved utvikling til skadeflom, sikkerhetsfilosofi og mediehåndtering. Kurset er hjemlet i damsikkerhetsforskriften og er obligatorisk for ledere. Kvalifikasjonskravet til leder regnes som oppfylt når leder har gjennomført kurset Damsikkerhet III.
I tillegg vil andre med ansvar for sikkerhet og beredskap i tilknytning til vassdragsanleggene ha nytte av kurset.
Damsikkerhet III er rettet mot driftsmessige ansvars- og beredskapsmessige forhold. Det vil være en fordel å ha jobbet med dam-drift og ha et forhold til flommer og beredskapssituasjoner. Den som skal ha posisjonen Den Ansvarlige i forhold til Damsikkerhetsforskriften trenger kompetansen som Damsikkerhet III gir.
Målgruppe: Ledere hos eiere/ansvarlige av vassdragsanlegg i konsekvensklasse 2-4. VTA og andre som arbeider med oppfølging av vassdragsanlegg vil også ha god nytte av kurset.
Kursbeskrivelse: På kurset er det fokus på leders ansvar med beredskapsarbeid, internkontroll og hvilket ansvar eier har tilknyttet vassdragsanlegg. Det er foredrag om mediehåndtering og en praktisk beredskapsøvelse.
Arrangør: Energi Norge AS
Jeg synes det var et veldig godt planlagt og gjennomført kurs.Jeg lærte masse som kan komme godt til nytte senere!
Tidl. deltaker Damsikkerhet I
Generelt høyt nivå og utbytte på alle foredrag. Takk for godt kurs med engasjerte foredragsholdere og deltakere!
Tidl. deltaker Damsikkerhet III
Dere fortjener en klapp på skulderen alle sammen, for ett meget godt gjennomført kurs
Tidl. deltaker Damsikkerhet III
Velkommen til Vassdragsteknisk Forums årlige temadag. Vi vil denne gangen belyse tema betongteknologi, betongdammer og øvrige betongkonstruksjoner i vannveien. Fagdagen arrangeres i samarbeid med VTFs styre og dameierne.
Vassdragsteknisk forum vintermøte er et årlig arrangement for utveksling av driftserfaringer og presentasjoner av nyvinninger, teknologi, miljø og sikkerhet.
Fornybar Norge have the pleasure of hosting the annual Finance Seminar for developers, utilities and financial players in the Norwegian wind market. Save the date!
Kurset er en videreføring av Hydrauliske styringer i vann/vind-kraftverk I / Hydraulikk I, og gir ytterligere fordypning i grunnleggende kunnskaper, komponentlære og systemforståelse.
Kurset har 50/50 fordeling av teoretisk gjennomgang i klasserom og praktiske øvelser i vårt spesialutrustet kule- og rullelagerlaboratorium. Kursdeltagerne deles inn i grupper og roterer i et system med en rekke ulike oppgaver på med forskjellige lagertyper og problemstillinger knyttet til det å utføre montering, drift og vedlikehold av de aller fleste lagertyper og lager - innbygginger som finnes ute i den virkelige verden.